Montážny stojan na bicykel - Ako vybrať? + (TOP 5)

Zvažujete kúpu montážneho stojanu na bicykel? Pre niekoho je táto kúpa veľmi dobrou investíciou, pre iných je skôr zbytočná. Ak však chcete vziať starostlivosť do vlastných rúk, určite sa vám ho oplatí zakúpiť. Hlavná výhoda je v tom, že už nebude potrebné chodiť s bežnou údržbou do servisu. Zároveň je však potrebné poznať postupy a spôsoby čistenia vášho bicykla. Taktiež treba rátať s tým, že budete potrebovať investovať aj do správnych čistiacich prostriedkov. Ak je však bicykel pevnou súčasťou vášho života a chcete ho mať v top stave, montážny stojan sa rozhodne oplatí.

Montážny stojan na bicykel – na čo slúži

Montážny stojan na bicykel je nevyhnutná súčasť údržby vášho bicykla. Na to, aby fungoval 100 %, musí byť vo vynikajúcom stave. Práve preto je z času na čas potrebná kontrola alebo určitý servisný úkon. Samotná manipulácia s bicyklom môže byť veľmi náročná a k tomu práve montážny stojana na bicykel veľmi dobre slúži.

Pred nejakým časom boli montážne stojany výhradne súčasťou servisov, ale v súčasnosti si ich už viete zaobstarať aj domov. Zároveň sa znížila ich cena, čo je atraktívne pre mnohých cyklistov. Zlepšila sa tiež ich skladnosť, takže montážny stojan vám už pravdepodobne nebude prekážať.

Kvalitné servisné stojany

Ako vybrať montážny stojan na bicykel

Dobrou správou je, že výber montážneho stojana na bicykel nie je taký náročný, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Medzi úplne najdôležitejšie parametre patrí jeho stabilita, nosnosť, ale tiež rozmery po zložení, aby vám nezaberal príliš veľa miesta, a frekvencia používania.

Ak ho budete používať len občas, postačí vám aj lacnejšia verzia stojana. Pri frekventovanom používaní sa však už oplatí investovať do stojana o niečo vyššiu sumu. Ak by ste s bicyklom čokoľvek robili bez stojana, riskujete, že si oškriete riadidlá či sedadlo. Navyše, v tejto polohe nie je bicykel veľmi stabilný.

Hlavné výhody montážneho stojana na bicykel

Montážny stojan na bicykel má niekoľko veľmi podstatných výhod, pre ktoré ho nadšenci cyklistiky jednoznačne milujú. Sú to:

  • Montážny stojan na bicykel dokáže poskytnúť stabilnú fixáciu bicykla v akejkoľvek polohe;
  • Niektoré stojany sú aj výškovo nastaviteľné, a preto sa nemusíte sa pri servise bicykla nadmerne zohýbať. Všetko vyriešite zo sedu alebo postojačky v pohodlnej polohe
  • Na montážnom stojane zostávajú kolesá úplne voľné, čiže pri oprave prehadzovačky, kazety s prevodmi alebo reťaze vám nič nebráni okamžite preskúšať či sa pedále točia, tak, ako je potrebné;
  • Montážny stojan je väčšinou konštrukcia, ktorá po zložení nezaberá veľa miesta a na zavesenie bicykla je pripravená behom pár sekúnd;
  • Samostatne stojaci montážny stojan môžete pri oprave rozložiť úplne kdekoľvek, a to v dielni, garáži, na terase, či na priedomí;
  • Stojan umožňuje prístup k bicyklu zo všetkých strán. Dokonca ho so sebou môžete zobrať do auta, ak sa chystáte na dlhšiu cyklotúru a chcete mať istotu, že si bicykel budete dať vedieť do poriadku úplne kdekoľvek.

Dôležité vlastnosti montážneho stojanu na bicykel

Pri výbere montážneho stojanu na bicykel je dobré zvážiť niekoľko dôležitých vlastností.

Materiál a kvalita spracovania

Na montážnych stojanoch sa zvyčajne využíva hliník, oceľ s práškovou povrchovou úpravou alebo plast. Nosné prvky sú zvyčajne hliníkové alebo oceľové, upínacie a doplnkové prvky sú zvyčajne plastové. Ľahšie hliníkové stojany majú zvyčajne nižšiu cenu a zároveň aj nižšiu nosnosť do 20 kilogramov. Preto si na bicykel vyberajte stojany, ktoré majú vyššiu nosnosť a sú preto oceľové, oceľová by mala byť predovšetkým koštrukcia a hlavné prvky čeľustí. Tie majú nosnosť až do 50 kilogramov. Podstatným kompromisom z pohľadu ceny a kvality sú tiež masívne hliníkové zliatiny, ktoré vyhovujú širokému množstvu cyklistov a umožňujú servisovať rôzne konštrukcie bicyklov. Nosnosť majú asi do 35 kilogramov.Ak ho budete používať len občas, postačí vám aj lacnejšia verzia stojana. Pri frekventovanom používaní sa však už oplatí investovať do stojana o niečo vyššiu sumu. Ak by ste s bicyklom čokoľvek robili bez stojana, riskujete, že si oškriete riadidlá či sedadlo. Navyše, v tejto polohe nie je bicykel veľmi stabilný.

Stabilita montážneho stojana

Stabilitu montážneho stojana zabezpečujú 3 alebo prípadne aj 4 rozkladacie nožičky. Tie vytvoria základňu. Ich súčasťou bývajú protišmykové ukončenia. Ich úlohou je držať stojan na mieste a tiež chrániť podlahu. Treba si dávať pozor na lacné stojany, pretože tie budú stáť stabilne do chvíle, kým nie sú zaťažené bicyklom.

Hmotnosť a nosnosť stojana

Nosnosť vyberajte podľa bicyklov, ktorý bude na stojane umiestnený. Skúste si vybrať stojan, ktorý má aspoň o štvrtinu väčšiu nosnosť, ako samotný bicykel. Aspoň čiastočne tak eliminujete riziko, že sa bicykel na stojane prevráti, akonáhle sa pri práci do neho trochu zapriete.

Typy montážnych stojanov na bicykel

V súčasnosti je už ponuka montážnych stojanov na bicykel pomerne široká, a preto si je z čoho vyberať. Montážne stojany na bicykel majú buď vertikálnu konštrukciu a širšiu základňu, vďaka čomu sa dajú fixovať priamo nad zemou. Okrem toho existujú aj ďalšie typy stojanov.

Stojan so zachytením o pracovný stôl

Tento stojan má o niečo jednoduchšiu konštrukciu, pretože ho tvoria len dve čeľuste. Jedna z čeľustí je pritom pevne fixovaná o pracovný stôj a do druhej čeľuste sa zachytáva rám bicykla. Obmedzujúcim faktorom býva v tomto prípade zvyčajne priestor. Je cenovo pomerne nenáročný, avšak treba myslieť na to, že ho treba zachytiť o pevnú dosku. Ak však nemáte v dielni dostatok miesta na bicykel, táto možnosť bude pre vás skôr zbytočná.

Stojan na bicykel pod zadnú stavbu

Tento stojan má o niečo jednoduchšiu konštrukciu, pretože ho tvoria len dve čeľuste. Jedna z čeľustí je pritom pevne fixovaná o pracovný stôj a do druhej čeľuste sa zachytáva rám bicykla. Obmedzujúcim faktorom býva v tomto prípade zvyčajne priestor. Je cenovo pomerne nenáročný, avšak treba myslieť na to, že ho treba zachytiť o pevnú dosku. Ak však nemáte v dielni dostatok miesta na bicykel, táto možnosť bude pre vás skôr zbytočná.

Vertikálny montážny stojan na bicykel so základňou

Tento typ montážneho stojana je jednoznačne najpredávanejší. Tvorí ho širšia základňa vrátane rozkladacej trojnožky alebo štvornožky, zvislá konštrukcia a upínací mechanizmus. Je drahší, ale v súčasnosti sú už v ponuke aj zaujímavé modely, ktoré majú dobrý pomer ceny a využitia. Ak je stojan výškovo nastaviteľný, môžete si bicykel zdvihnúť do optimálnej pracovnej výšky. Bicykel sa dokáže zachytávať do čeľustí buď sedlovou trubkou alebo hornou trubkou bicyklového rámu. Vo vzduchu ho vyvážite a pevne zafixujete, aby sa pri oprave nehýbal.

Stojan na bicykel s uchytením do dutého stredu

Niekedy býva v konštrukcii bicykla zachovaná stredová dutina v šliapacom strede. Vtedy býva vhodným riešením oceľový stojan, ktorý tvorí obdĺžniková základňa, na ktorú je pripevnený stojan v tvare otočeného “L”. Jeho kratšia časť sa zasúva do dutého stredu. Bicykel je v tomto prípade mierne nad zemou, stojan vám umožňuje točiť kolesami, pri oprave však bude potrebné zohýbanie. Stojan sa zvyčajne používa ako domáci parkovací stojan.

Top 5 montážnych stojanov na bicykel

SUPER B TB-WS30 MONTÁŽNY STOJAN

Tento montážny stojan je za veľmi dostupnú cenu. Stojan má otočnú rýchloupínaciu hlavu a taktiež podložku na náradie. Má nastaviteľnú výšku od 111 do 154 centimetrov. Vďaka trojnožke je zaručená stabilita stojanu. Tento stojan má ľahkú kovovú konštrukciu a váhu iba 6 kilogramov. Jeho nosnosť je až 40 kilogramov.

UPÍNACÍ HLAVA K MONTÁŽNÍMU STOJANU CYCLO TOOLS

Táto upínacia hlavica sa dá kombinovať s niekoľkými druhmi stojanov. Dodáva sa samostatne a slúži k uchyteniu takmer akéhokoľvek typu bicyklov. Kompaktný tvar má dvojicu čeľustí vybavených mäkkou gumovou vložkou, takže sú šetrné k lakovanému povrchu rámu. Jednoduché ovládanie pákou nevyžaduje žiadne zdĺhavé skrutkovanie, ale rám je bleskurýchlo upnutý a druhou pákou je možné hlavu nastaviť v uhle 360 °, čo uľahčuje niektoré špeciálne servisné úkony.

PARK TOOL STOJAN MONTÁŽNY DELUXE SINGLE ARM PT-PRS-3-2-1

Profesionálny dielenský montážny stojan pre jedno pracovné miesto. Určený pre denné používanie, osadený upínačom 100-3C, výškovo nastaviteľný (127 - 158 cm) pomocou osvedčeného Lock Block Systému. Možno ho zakotviť do podlahy použitím dosky FP-2 alebo priskrutkovať k doske (kód PT-130). Súčasťou je aj robustná odkladacia polička zo zliatiny hliníka.

STOJAN SERVISNÝ TOPEAK PREP STAND MAX

Je to ľahký skladací montážny a servisný stojan pre domáce použitie. Má pogumované hrany usadenia stredového zloženia a zámku nepoškodia lak rámu, stabilnú trojnožkovú základňu s gumovými päticami, dodáva sa spolu s nylónovým prepravným vakom na ramenom. Hmotnosť má 2,4 kilogramu.

Ak milujete bicyklovanie, viete, že vašu základnú výbavu tvorí mnoho súčastí od kvalitného zámku na bicykel až po cyklistické oblečenie. Bicykel si však celkom určite vyžaduje pomerne často veľmi kvalitnú údržbu, a to hlavne pred novou sezónou. Je dobré z času na čas vymeniť a nastaviť niekoľko dôležitých komponentov či bicykel umyť a premazať. Vyžaduje si to úplne každý bicykel, nielen gravel či enduro bicykle. Práve preto je montážny stojan na bicykel veľmi dobrou investíciou.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre